Newsletter

Zapisz się do newslettera aby znać najnowsze informacje inwestycyjne.
Akcpetuję Regulamin Newslettera

zapisz się

Mieszkańcy pytają Burmistrz odpowiada

W każdy wtorek w godz
8:00 - 14:00
burmistrz jest do Państwa dyspozycji pod numerem:
74 8560 530

Projekty Unijne

Projekty Unijne

Komunikaty

14.10.2019 r.

PROGNOZA NIEBEZPIECZNYCH ZJAWISK METEOROLOGICZNYCH


14.10.2019 r.

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH NA PIKNIK ORGANIZOWANY PRZEZ CENTRUM KULTURY

Aktualności

ODSŁUCHAJ
28.06.2021

Podsumowanie projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”

Zdjęcie Artykułu

Uczniowie klasy 0 i klasy 1 Publicznej Szkoły Podstawowej nr 3 w Strzegomiu wzięli udział w projekcie „Zdrowo jem, więcej wiem” pod honorowym patronatem małżonki prezydenta RP - Agaty Kornhauser Dudy. Projekt trwał przez cały rok szkolny i składał się z dwóch etapów: jesiennego i wiosennego.

Podczas etapu jesiennego uczniowie rozpoznawali nazwy warzyw i owoców za pomocą zmysłu dotyku, węchu i smaku, rozwiązywali zagadki, zdobywali wiadomości o cukrze i jego zamiennikach i recytowali wiersz „Na straganie”. Wykonywali prace plastyczne z hasłami zachęcającymi do jedzenia warzyw i owoców, brali udział w konkursie reklamując zdrowe słodycze.

Etap drugi rozpoczął się na wiosnę. Dotyczył „Piramidy zdrowego żywienia” i sztuki picia wody. Na początku uczniowie obejrzeli filmy z serii „Przygody Oli i Stasia” pt. ”Aktywność fizyczna” oraz „Zbilansowana dieta dziecka”. Nauczyli się piosenki pt. „Gang Świeżaków 2 – Piramida żywieniowa”. Zostali w ten sposób zapoznani z „Piramidą zdrowego żywienia”. Klasa pierwsza wzięła udział w konkursie na najciekawszą „Piramidę zdrowego żywienia”.

Wszystkie prace wykonane zostały bardzo starannie i estetycznie. Zwycięzcami zostali:

  • Marysia Biesiada –I miejsce
  • Zuzia Patycka –II miejsce
  • Staś Dawidowski –III miejsce

Podczas zajęć o wodzie uczniowie zdobyli informację na temat wpływu wody na świat roślin, zwierząt i ludzi oraz poszerzyli wiedzę na temat funkcji i znaczenia wody w organizmie człowieka, wzięli także udział w quizie. Wykonali także owocowe soki oraz zdrowe kanapki.

Głównym celem projektu było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.

Etapy realizacji poszczególnych zadań całego projektu ilustruje bogata galeria zdjęć.

Autor: Strzegom
Liczba wyświetleń: 753

Powrót