Dzieci stworzyły marzanny… z warzyw! Wykorzystując naturalne produkty, uczniowie przygotowali ekologiczne marzanny, które po zakończeniu warsztatów zostawili w polach jako pokarm dla zwierząt. Była to doskonała okazja, by promować troskę o środowisko i zrozumienie roli każdego z nas w dbaniu o planetę.
Tego dnia odbyła się również prelekcja z okazji Dnia Kolorowej Skarpetki, który ma na celu zwiększenie świadomości na temat osób z zespołem Downa. Uczniowie obejrzeli filmy edukacyjne, a po projekcji wzięli udział w dyskusji. Tematem rozmowy były osoby chore i niepełnosprawne. Młodzież miała okazję zastanowić się nad tym, jak ważna jest tolerancja, zrozumienie oraz empatia w relacjach z innymi.
Takie działania pokazują, jak wspaniale można łączyć ekologiczną świadomość z nauką o wartościach społecznych, jak szacunek i wrażliwość na potrzeby innych. Pierwszy dzień wiosny zyskał nowe znaczenie, ucząc dzieci nie tylko o naturze, ale i o ludziach, którzy również zasługują na szacunek i akceptację.
M. Ciężki, A. Borowiec